calendari de l'hort

calendari de l'hort

Benvinguda

Benvinguts i benvingudes al Bloc de l'Hort de Jesuïtes Lleida Col.legi Claver.

Degut a que en aquest bloc inicial hi ha penjades moltes imatges i videos, hem cregut oportú fer-ne un per a cada curs. Cliqueu els enllaços si els voleu seguir.
Gràcies i disculpeu les molèsties.

Curs 2012 2013.-
https://sites.google.com/a/fje.edu/llocduplicat/

Curs 2011 / 2012

Final del compostatge desembre del 2011

Boixos i evònims al parterre del Jardí de Cicle Mitjà. Maig del 2011

Filmacio del dia del mercat

Dibuix del Mural Agenda 21

Dibuix del Mural Agenda 21
Dibuix del mural

El mural es va omplint de color...

El mural es va omplint de color...
divendres 19 de novembre 2010

color i més color

color i més color
ja es va completant

Últims detalls al mural.

Últims detalls al mural.
Últims detalls al mural. Gràcies a tots els participants!

Agraïment als participants en el mural de l'Agenda 21. Claver Jesuïtes Lleida

Carxofes i Tulipes

dissabte, 4 de desembre del 2010

Diari

Diari  Miquel Armand Mesegué Basallo
27 Octubre
El primer dia de l'hort el que vam fer va ser presentar l’activitat i el què és un hort escolar ecològic, llegir el dossier i netejar l'hort.
3 de Novembre:
Avui primer ens hem quedat  a classe i hem corregit els deures, desprès hem anat a l'hort i al nostre grup ens ha tocat treure les males herbes.
Quan hem acabat hem plantat les faves.

10 de Novembre:
Avui hem fet moltes coses:
-Netejar l'hort.
-Muntar el reg.
-Trasplantar...

dimarts, 30 de novembre del 2010

DIARI Joan Bordalba 6èB 30/11/10

DIARI Joan  Bordalba     6èB         30/11/10        
Dia 27 de Novembre
Avui el professor ens ha ensenyat la part teòrica de l’hort, el dossier de treball  i els deures i desprès hem anat a fer feines a l’hort.  
Dia 3 de Novembre
Avui hem muntat un reg i l’hem hagut de fer dues vegades perquè ens em equivocat.
Dia 10 de Novembre
Avui he escombrat les fulles i les he tirat al bosc. Desprès he plantat les cebes i hem trasplantat lliris recuperats del costat de la cabana del bosc.

divendres, 26 de novembre del 2010

dimecres, 17 de novembre del 2010

17 de novembre grup 1


Avui estava ennuvolat, la tardor ja es deixa sentir amb força i els canvis de temps sovintegen. Tenim unes quantes borrasques que fan canviar el temps dia sí i dia també. Les temperatures van baixant progressivament i, poc a poc, ens fan pensar  que la tardor es va acabant i anem cap al temps hivernal.
La setmana que ve hi ha previsions de glaçades a la nostra comarca. Arriba la fí dels conreus de l'estiu.
Aquest grup que avui s'ha iniciat en l'hort, ha treballat en primer lloc una part teòrica sobre diferents models d'horts i la presentació del nostre.
També hi hagut temps de fer una visita a l'hort per a prendre contacte i observar  les plantacions que hi ha  i començar unes primeres labors de neteja de pedres, fulles, que sembla que no s'acaben mai, i el treball de remoure la terra amb la forca, la fanga,  i l'aixada. El proper dia més...
Salutacions
Damià

dimecres, 3 de novembre del 2010

Grup 2 Sessió 2a. 3 de novembre 2010


Avui, dia 3 de novembre, hem realitzat la segona sessió del grup 2 de l'hort. Primerament ens hem reunit a l'aula de treball per a fer unes explicacions del dossier de l'alumne i llegir uns quants articles del diari personal de l'hort.

A continuació hem baixat a l'hort a observar-lo i contemplar-lo.
Avui feia un dia esplèndit, preciós. Estem a l'estiuet de Sant Martí i la temperatura era molt agradable. Ens hem repartit la feina a fer formant grups de tres i de quatre alumnes.

Un grup ha realitzat un sistema de reg que a la fi ha estat un èxit, fins i tot l'hem pogut inaugurar i estrenar regant les faves acabades de sembrar.
Un altre grup a netejat les maduixeres.
Un altre ha netejat de males herbes la parada de les bledes, apis i porros.
Un altre ha acabat de posar éls còdols al marge de l'hort per a protegir les tuberies de reg soterrades.
A més hem assegurat l'estructura de  les tomateres tardanes, doncs la ventada l'ultima l'havia malmés i no podíem permetre que caigués.
Ah! i tothom ha pogut sembrar les faves.
Ha estat un gran dia.

Damià

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Els alumnes que formen part del grup 2 han iniciat les sessions de l'hort amb una primera presentació del dossier de treball i la visió de la presentació de l'hort a l'aula polivalent. A continuació han realitzat una visita a l'hort per a observar en directe l'estat actual i contrastar les explicacions teòriques amb la realitat pràctica. A continuació, amb les eines adients, han realitzat treballs de neteja, preparació del compost, la plantació d'unes plantes ornamentals i el regatge.
Com que feia molt bon dia, ha estat un plaer el treball a la natura. Fins un altra.
 Damià

dimarts, 26 d’octubre del 2010

ACTE DE SIGNATURA DE COMPROMÍS

ACTE DE SIGNATURA DE COMPROMÍS Agenda 21 Escolar de Lleida, Curs 2010-2011

El passat dia 15 d’octubre vam anar a la Paeria a representar els alumnes del col·legi Claver en l’acte d’entrega dels diplomes de l’Agenda 21, que és un programa on s’intenta que Lleida no produeixi tanta contaminació, que sigui més sostenible. Ens van passar un power point que tractava de la feina feta en moltes escoles de Lleida que treballen amb el projecte del reciclatge, l’hort etc...

Nosaltres treballem l’hort i de moment va molt bé.

Ens van donar un diploma en reconeixement del treball que estem fent per millorar el medi ambient en la nostra escola.En aquest acte hi havia els regidors i l’alcalde de Lleida, el senyor Àngel Ros. També hi havien moltes escoles d’arreu de Lleida.

L’alcalde va agrair que quasi bé totes les escoles de Lleida treballaven la natura. En aquet acte tambe hi va venir el Xavier Sole, professor de 6è.



Àlex Perea i Laura Voltes.















dimecres, 20 d’octubre del 2010

Una visita inesperada. El Pare Ribalta visita l'hort en una sessió de treball.


Hort d'estiu, hort de tardor

A l'iniciar el nou curs, recomencem de nou les tasques a l'hort. Fer els arranjaments necessaris per tal d'anar preparant el territori per als cultius de tardor i hivern.
Les primeres tasques han estat de neteja en general. Treure les males herbes, arrencar els cultius d'estiu que s'havien secat, com ara els carabassons, els cogombres. Entrecavar i regar les carxoferes ha estat una altra feina interessant per a que comencin el seu segon cicle vital, abans no arribin els freds. Les tomateres han estat també objecte de la nostra atenció, eliminant els llucs, lligant-les i treien els fruits que estaven madurs.

Bon curs  2010 / 2011 a tots els hortolans i hortolanes del Cicle superior de Primària i un agraïment especial als de sisè del curs passat, que ara fan ESO. La seva estimable ajuda ha fet possible aquest bonic projecte.
Moltes gràcies
Damià

dimecres, 25 d’agost del 2010

Bacillus Thurigiensis

El Bacillus thuringiensis és una espècie microbiològica de la família de les Bacillaceae (bacteri). Va ser descobert el 1911, a la ciutat de Thuringia, Alemanya. Utilitzat a França com a insecticida comercial en 1938, i després en els Estats Units a la dècada de 1950. Tots aquests primers productes van ser substituïts per altres de més eficaces en els anys 60, quan es van descobrir ceps contra diversos tipus d’insecte.




És un insecticida biològic compost per espores i toxines de Bacillus Thuringiensis varietat Kurstak, que actua únicament sobre larves i erugues. Actua per ingestió. Aquest insecticida actua causant desequilibri osmòtics que trenquen la paret de l’intestí de l’insecte, la qual cosa produeix una septicèmia en barrejar l'hemolimfa amb la matèria fecal causant-li la mort. encara que aquest procés pot prendre de 3 a 4 dies, la larva deixa de menjar minuts després d’haver ingerit els cristalls per paralització del seu aparell bucal, detenint el dany al cultiu immediatament.


Aplicació: el bacteri té la seva màxima eficàcia contra larves joves pel que s’ha d’aplicar tan aviat com es detectin les primeres larves. es recomana utilitzar aigües amb PH entre 5.5 i 7.0, i d’una duresa inferior a 130 ppm, expressada com carbonats de calci. l’aplicació es pot realitzar via aèria o terrestre, recomanant fer una bona cobertura del cultiu.


Cal recordar que els insecticides ecològics són aquells productes contra insectes basats en l’ús directe d’éssers vius o de matèries actives que en provinguin, i amb exclusió en qualsevol cas dels basats en productes de síntesi química. La recerca científica incrementa les possibilitats de lluita biològica amb el millor coneixement de la biologia i de l’obtenció de nous productes. Com a principals avantatges de l’ús de sistemes de lluita biològica s’ha trobat que les plagues no generen tan ràpidament resistència a aquest tipus de productes i els beneficis mediambientals derivats de no alliberar al medi substàncies nocives.






Paula Peiró Vacas. Agost 2010

dissabte, 31 de juliol del 2010

Estat de l'Hort a finals de juliol

A finals de juliol he fet una visita a l'hort. Molt satisfactori ha estat veure l'evolució dels tomaqueres, les alberginieres i pebroteres. Una vegetació molt exuberant. Fantàstic!.
També força bé la resta: mongeteres, cogombres, maduixeres, apis, bledes i cols.
El que m'ha decebut han estat les carabassseres i carabassons, es nota que hi ha faltat aigua de reg. L'experiència ens fa aprendre que cal diversificar i diferenciar les instal.lacions de regatge. El proper curs ho tindrem en compte.
Us poso unes fotos per a que gaudiu.
Apa, bon agost.
Damià

dilluns, 12 de juliol del 2010

dimarts, 15 de juny del 2010

El passat dia 14 de juny dos nens de 6è A: Paula Peiró i Víctor Vila, dos nens de 6è B: Marc Treviño i Laura Gómez, i dos nens de 6è C: Marc Badia i Núria Plana, i tres nens de 4rt, el Damià Badia, la Dolors Solsona, la Roser i el Xavier Solè, vam anar a l'acte de Cloenda de l'agenda 21 09/10.

L'acte va començar amb unes paraules d'alguns regidors (l'alcalde no estava present), desprès van anar cridant als col·legis un per un per a que els seus representants, anessin portant l'objecte que havia portat.

L'acte va acabar amb una foto final, amb tots els col·legis.


Víctor Vila 15/06/10





De Acte de cloenda de l'agenda 21

dilluns, 14 de juny del 2010

Avui és l’últim dia de l’hort per als nens i nenes de sisè de primària! L’any que ve ja no podrem tornar a treballar-hi, però ens em quedat amb la satisfacció d’aquest darrer curs.



Aquest últim dia ha servit per netejar-ho tot.


Al principi teníem previst ordenar la caseta de les eines; però després es van presentar els nens i les nenes de P4, i amb molt de gust, ens vam oferir per explicar-los què fèiem a l’hort, com era el manteniment, etc. Com que eren tres classes, van anar quatre nens, de sisè, a cada grup. Ha estat una experiència d’allò més bonica!


Un cop acabada aquesta feina, hem arranjat l’hort per a l’estiu: hem tret les males herbes, hem deixat lliures els camins, hem tret les plantes que no eren bones, etc.


A més a més, ha estat un dia solejat, bonic i divertit. Cal recordar que els nens i les nenes que han participat a l’hort s’ho han passat molt bé. I que aquest últim any serà un record inolblidable.


Paula Peiró Vacas

diumenge, 13 de juny del 2010

curs 2009-2010

Al llarg d’aquest curs, els nens i les nenes de sisè de primària, hem après moltes coses: com fer un hort, utilitzar les eines adequades, plantar tot tipus de plantes, com instal•lar un rec, etc. Cal destacar que els de quart de primària, han ajudat a fer un jardí molt complexe. A base d’unes jardineres de reciclatge, pintades per la majoria de nens i nenes, per tal de mantenir la fusta. Tot això no ho hauríem pogut fer si el nostre professor, no hagués estat present.



Aquest treball ens ha ajudat a enriquir els nostres coneixements, poder observar el desenvolupament de les plantes, i a fer-nos una idea de l’esforç per mantenir un hort.


Donem ànims als nens i nenes que continuaran l’hort, perquè és un treball molt bonic i divertit de fer.


Moltes gràcies per tot!


Paula Peiró i Ares Llanes

diumenge, 6 de juny del 2010

Festa del Claver 2010 .- PORTES OBERTES a l’Hort

El 6 de juny del 2010 ha tingut lloc la festa del Claver. Molts alumnes i les seves famílies han vingut a l’escola per a celebrar una diada entranyable en companyia d’amics i familiars.

Aquest any, entre moltes activitats, han pogut fer una visita a l’hort escolar.

Ha estat una jornada de portes obertes per a totes aquelles famílies, en especial les dels alumnes de sisè, per a poder veure les feines realitzades en l’espai de l’hort durant el curs escolar que ara s’acaba.

Per les mostres i comentaris, en general les famílies han valorat molt bé l’activitat de l’hort que s’ha dut a terme durant tot el curs. Els dijous a la tarda un grup de setze alumnes, durant sis sessions, han treballat i estudiat les plantes i les famílies botàniques de les hortalisses, així com s’ha fet un taller pràctic de la construcció d’un hort ecològic.

Un grup d’alumnes voluntaris, que han participat en l’elaboració del bloc de l’hort, s’han compromés per a estar-hi presents i acompanyar els visitants i fer les explicacions pertinents durant tota la jornada de portes obertes.

Volem agrair als voluntaris i voluntàries la seva participació i ajuda, així com les mostres de felicitació que moltes famílies han manifestat al fer la visita a l’hort.

El curs ja s’acaba. Ara haurem de programar i planificar com fem per a que durant l’estiu aquest petit jardí, pugui continuar i durar fins la tornada a les classes el proper setembre per a començar un nou curs.

Gràcies a tots per la vostra ajuda i per les felicitacions.!

Feliciteu els alumnes de sisè perquè ells han estat els autèntics protagonistes en la transformació d’un espai no utilitzat en un espai d’aprenentatge.

Damià

dimecres, 2 de juny del 2010

La parada de les solanàcies: tomateres, pebroteres i alberginieres...


Ara fa un mes aproximadament vam construir la parada de les solanàcies: tamateres, pebroteres i alberginieres. La foto ens mostra el bon creixement  de les plantes. Fa molt goig veure com les plantes es van desenvolupant.
Ara que s'acaba el curs i que tots els grups ja han acabat l'activitat de l'hort, vull agrair l'esforç, la dedicació i l'ajuda rebuda per part dels hortolans i hortolanes del Cicle Superior.
La foto vol ser un homenatge a tot el treball realitzat durant el curs.

Moltes gràcies a tots i totes.
Vostre

Damià

dijous, 27 de maig del 2010

Cinquè dia del grup 5

El passat dijous dia 20-4-2010 el 5è grup de natura de 6è curs de primària vàrem anar a treballar a l’hort i vàrem fer quatre grups. Un dels grups es va disposar a acabar de pelar les canyes que serviran per lligar les tomateres i les mongetes.



Un altre grup es va dedicar a arrencar algunes males herbes que van anar a tirar, juntament amb les fulles de la canya, al bosc.


El tercer grup va plantar cinc carabasseres i les van regar. També van regar els arbres fruiters que tenim plantats al costat de l’hort. I l’altre grup va collir les faves per després portar-les a la cuina.
I mentre un grup collia un altre muntava els regs per poder plantar i regar el proper dia.
Alfred Roda 6 B

dimecres, 19 de maig del 2010

GRUP 5, QUART DIA A L’HORT.



El passat dia tretze de maig, els del grup 5 vam anar per quarta vegada a l’hort.


Primer, vam anar a la classe on vam recordar els deures que havíem de fer per l’últim dia d’hort i també vam parlar sobre les feines que hauríem de realitzar aquella tarda.


Després, vam anar a l’hort on ens vam dividir en diferents grups per organitzar-nos millor. Un grup pelava unes canyes per a les tomaqueres mentre que un altre les tallava i les col•locaven. Altres nens i nenes, arrancaven males herbes, collien hortalisses i en plantaven de noves, preparaven les parades, etc.


En fi va ser una tarda en la que vam treballar en grup, vam gaudir de la naturalesa, vam aprendre coses noves, ....


I no només vam gaudir nosaltres, també va gaudir la natura i la gent de casa, ja que a part de veure’ns arribar contents, també van rebre una hortalissa, fruit de molta feina, dedicació i esforç, de moltes tardes passades a l’hort.
Marta Viaña Sanz 6A



El video:

dissabte, 15 de maig del 2010

Sisè dia del grup 1 (últim)

Avui, els primers vint minuts ens hem dedicat a lliurar els deures que hi havia encomanats de l'hort, i a recordar què li faltava a cadascú.
Després hem baixat a l'hort i hem anat fent vàries tasques:recollir la fullaraca que encara quedava de l'hivern, arrencar males herbes que han crescut abundantment degut a tantes pluges primaverals, acabar d'arreglar alguna parada.
La feina més interessant ha estat la instal.lació d'un reg de degoteig per a regar els carabassons i les carabasses al costat de la tanca.
Hem hagut de fer una instal.lació nova per la situació, està a cinc metres de distància del terreny de l'hort. Hem emprat tub de 16 mm., una presa, una vàlvula, un colze i una "te" de derivació, així com uns taps al final del circuït. Amb el punxó el professor ha posat tres goters per als carabassons que hi havia plantats. Ara no caldrà regar-los amb la mànega.
Al final de la classe hem fet el sorteig d'unes quantes hortalisses, raves, bledes, espinacs i maduixes.
Ens ho hem passat d'allò més bé!
Ferran Capell 6è.C

divendres, 14 de maig del 2010

diumenge, 2 de maig del 2010

Tarda de calor a l'hort.-

Cinquè dia del 1r grup al ‘hort


El 29 d’ abril, el primer grup, de la tarda de Natura, vam passar les dues hores a l’ hort treballant, quina calor!!!
Ens van dividir en tres grups: uns van preparar dues parades on els que plantaven hi van plantar tomaqueres, alberginieres i pebroteres, l’ altre grup, es va dedicar a preparar el composta i regar les plantes.
El Damià com que feia tanta calor ens va dir que ens mullessi’m a l’ aigua, però no molt, perquè sinó ens posaria un negatiu.


Ramon Codina 6C

dissabte, 24 d’abril del 2010

Portes obertes a l'hort

l 23 d'abril, diada de Sant Jordi, dins de l'acte del MERCAT molts alumnes, pares i professors van poder visitar l'hort.  En una visita guiada se'ls explicava la distribució de les parades i les tècniques realitzades. També es van poder veure el conjunt d'eines per a treballar a l'hort.
Una parada amb productes ecològics estava disposada per a la venda. Va tenir tot molt èxit i les existències es van acabar.
Felicitem a tot el grup per la seva bona tasca i pel seu esforç.
Moltes gràcies.
Damià





dimecres, 21 d’abril del 2010

Avui, dia 15-4-10, hem anat a l’hort. Primer de tot, hem anat a la sala dels miralls i el professor ens ha distribuït els treballs que havia de fer cada un i també ens a dit que paréssim compte amb els tubs d’aigua perquè en els darrers grups s’havien trencat dos vegades.



Ens ha dit que eren molt resistents al sol i a la pluja, però si els hi pegues un cop amb una eina es trenquen fàcilment. Hem baixat a l’hort i cada grup ha fet una cosa diferent: uns treien males herbes, els altres ajudaven a plantar els arbres, els altres regaven plantes…


Hem estat unes dos hores, però com és bastant dur, em tingut 10 minuts de descans i després hem continuat fent el que ens tocava. Al final, quan ha tocat el timbre, hem recollit totes les eines i hem anat cap als autocars.


Ares Fernandez 6 A

diumenge, 11 d’abril del 2010

Sisè dia grup 2



Tarda a l'hort


El dia 25 de Març el grup dos, i per tant l’últim grup del segon trimestre, havíem de deixar l’hort en condicions per uns quants dies de festa (setmana santa).


Així que ens vam ficar mans a l’obra, començant per arrancar unes males herbes que hi havia pels camins a causa de la pluja dels últims dies, havíem de deixar els camins ben preparats, arrancar les males herbes, aplanar-los i per últim passar el rasclet, això ens va portar una bona estona i inclús alguns no ho van poder acabar.


També vam fer un petit descans per rentar-nos les mans, descansar una estona, i per poder provar els “nachos” amb salsa de verdures que una nena va portar perquè veguèssim com eren i quin sabor tenien. Va ser un breu descans però ens va ajudar a agafar forces.


Més tard quant mes o menys ja estaven enllestits els camins


uns nens es van oferir per anar a llençar les males herbes dels cistells, netejar les vores dels camins i fer els forats perquè passades les vacances poguéssim plantar-hi carabasses.


Tots vam acabar realment bruts però contents perquè ja havíem acabat la feina pertocada.

Clàudia Gorgues! 6B

dilluns, 22 de març del 2010

QUART dia del GRUP DOS










Amb els alumnes de quart dia del grup 2 hem realitzat una pràctica de llavorer. Hem sembrat en iogurts i una safata de break tres plantes:  alfàbrega, calèndula i tagetes (clavell de moro). Ara a tenir-ne cura i a esperar que es facin ben boniques.



Després, hem cavat la terra i hem replantat deu carxoferes. El fred i el glaç havien  malmés les que vam plantar a la tardor.  A veure si tenim més sort.

dimarts, 16 de març del 2010

Sisena tarda del grup 3


Resum Hort

El dijous per la tarda ens tocava al grup 3 Hort. Com que era l’últim dia del trimestre, vam fer un planter. Consistia en tres envasos de iogurt, prèviament foradats  on hi posàvem terra especial per a planters, una barreja d’humus, sorra i compost,  i les llavors, i un tetrabreak que feia de safata  per a que l’aigua drenés.
El professor ens va explicar com es feia. Hi posaríem llavors  de Clavell de Moro, d’Alfàbrega i de Calèndula.
Després vam baixar a per la sorra, una barreja d’adob i arena, i les llavors, que estàven a la caseta  de les eines.
També vam fer dos planters més per a l’Hort, un de carabasses variades i  l’altre de les mateixes tres plantes esmentades.
Va ser un dia molt divertit!!


Javier Maravall 6 C                                          



dijous, 11 de març del 2010

Cinquena tarda del grup tres




Tarda a l’hort escolar del grup tres.-


El dia 4 de març vam fer hort. Els nens van anar a buscar unes botes (contenidors)  per posar plantes o alguna cosa per l’estil i les nenes vam pintar uns palots per posar flors.
Primer el professor va dir als nens que anessin al bosc a busca rels contenidors, amb el carretó i unes pales.
A les nenes ens va fer posar uns guants de làtex que eren de la talla per 8 o 9 anys, en general ens anaven petis. Ens va fer posar per parelles i ens en vam anar a buscar la pintura, al cap d’un moment ja tornàvem amb uns mini pots de pintura, i un pot gran on hi havia els pinzells.
Quan hem començat a pintar jo, la Marta m’he inventat el sofà a domicili, i tot per fer gràcia. Ens hem tacat moltíssim i ens hem embrutat molt els guants que ja estaven ben foradats.
Els nens van acabar de pintar les botes i treure unes arrels, algunes nenes es van posar a arrancar herbes i d’altres a acabar de pintar els palots.
I això es to pel dia de l’hort, fins la pròxima.

Marta Gilart.
  

dimarts, 9 de març del 2010

Termòmetre de màxima i mínima.

Hem pogut llegir la temperatura mínima de la nit del 8 al 9 de març. Hem arribat a -4 graus sota zero.

Mireu com estaven les faves a les 8 del matí. Sort que són fortes i aguanten bé les glaçades.

setmana del 8 de març. L'hivern encara és viu!

Plantada de cebes 10 nov 2010

A sembrar faves.

sembra d'alls i espinacs 20 0ctubre 2010

Pòster del Claver

Pòster del Claver
Agenda 21

Resum final de l'hort 09/10

A continuació el resum de l'hort 09/10:

Part1

Part2

Abril del 2010

Tercer dia

Grup1 5è dia (video)

Grup 3 3er dia (video)

si és pare el video cliqueu en aquest enllaç: http://www.youtube.com/watch?v=lTnN8dw1cIQ

Grup 1 segon dia

replanteig octubre 2009

Fem Compostatge?